Mik azok a biológiailag lebomló zacskók (PLA)?

Nemrég a zöldebb megoldásokat kereső vásárlóink igényeire válaszolva bemutattuk celofán zacskóink új, biológiailag lebomló változatát. A celofán zacskók bioműanyagból készülnek, amely így felváltja a kőolaj alapú anyagokból gyártott celofán fóliát. A megújuló és biológiailag gyorsabban lebomló forrásokból (PLA biokomponens) készült fóliák új generációjának célja, hogy felváltsa a hagyományos műanyagot az egyszer használatos műanyag zacskók piacán.

Mik azok a biológiailag lebomló zacskók (PLA)

Miből készülnek a biológiailag lebomló celofán zacskóink?

Miből készülnek a biológiailag lebomló celofán zacskóink

A gyártáshoz használt anyag a politejsav (PLA). Ez egy bioműanyag, amelyet növényekből (kukoricakeményítőből) vagy cukrokból állítanak elő. Ezek megújuló és gyors erőforrások, ennek köszönhetően kiváló környezetbarát alternatívája a szokásos celofán fóliának. A PLA előállítása lényegesen kevésbé energiaigényes, mint a kőolajból gyártott hagyományos műanyagok előállítása.

Hogyan történik a környezetbarát celofán zacskók biológiai lebomlása?

Biológiailag lebomló átlátszó zacskóink eltarthatósági ideje körülbelül 12 hónap (a tárolási körülményektől függően). Ezt követően először a napfény, hő vagy mechanikai igénybevétel hatására apró darabokra, majd biológiailag, természetes elemekre bomlanak le (mikrobiális bomlással szén-dioxidra, vízre és biomasszára).

A biológiai lebomlás folyamata változó, és 2–5 évig is eltarthat – időtartama az ártalmatlanítási környezettől és a termék vastagságától függ (az időkeretet még most is nehéz előre jelezni, mivel a körülmények függvényében rendkívül változó) – de semmiképp sem tart évtizedekig vagy évszázadokig, mint a hagyományos polietilén esetében.

Ellenőrzött körülmények között úgy tervezték, hogy ipari komposztban hat hónapon belül megtörténjen a lebomlás (DIN EN 13432 tanúsítvány).

Milyen további előnyöket kínálnak a komposztálható celofán zacskók?

A kiváló környezetbarát tulajdonságok mellett biológiailag lebomló celofán zacskóink további előnyei a következők:

  • Átlátszó prezentációs zacskók (30 mikron), tökéletes választás termékei prezentálásához
  • 6 féle közkedvelt méretben kaphatók: 155 x 160 mm; 162 x 119 mm; 175 x 129 mm; 185 x 138 mm; 216 x 155 mm
  • Könnyen zárható, téphető csíkkal
  • Élelmiszerek csomagolására alkalmas biztonságos anyag
  • Származási hely: Egyesült Királyság
  • DIN EN 13432 (7H0052) tanúsítvány a komposztálható félkész termékekhez

Mire használhatók a biológiailag lebomló prezentációs zacskók?

Kiválóan alkalmasak például üdvözlőlapok, nyomtatványok, sütemények, kulcstartók, ékszerek és sok más tárgy prezentálására.

De ahogy a mondás is tartja, „jobb egyszer látni, mint százszor hallani”, ezért alább a komposztálható celofán zacskók néhány nagyszerű felhasználási lehetőségét láthatja!