Boríték méretek

A sikeres kézbesítés többféle tényezőtől függ, de annak, aki csomagot, levelet, képeslapot, névjegykártyákat, ajándékot vagy gratulációt küld, az a legfőbb célja, hogy a címzett felnyissa és figyelmet fordítson a neki szóló küldeményre.

Úgy, ahogy egy ajándék csomagolásakor arra törekszünk, hogy a lehető legmegnyerőbb legyen, a tiszta fehér boríték formalitást és eleganciát kölcsönöz a küldeménynek. Néha többről van szó, mint csupán képeslap küldésről egy tipikus barna borítékban - időnként éppen a borítéknak kell vonzóbbá tennie a tartalmat. Még ha csak egy egyszerű fehér borítékról is van szó, amelyben a szállított termékeink vagy szolgáltatásaink számláját küldjük.

Éppen ezért fontos, hogy kiismerje magát a borítékok méreteiben, hogy webáruházunkban ki tudja választani az egyedi igényeinek megfelelő méreteket. Minden egyes méret más és más célra alkalmas, különösen az üzleti világban. Egyes borítéktípusok szokatlan választásnak tűnhetnek a nagyközönség számára, de a valóságban nagyon hasznosak tudnak lenni egy adott üzleti környezetben.Jelen útmutatónkban részletes magyarázatot nyújtunk az egyes borítékméretekhez, illetve tájékoztató grafikákat és táblázatokat mutatunk be, amelyek segítenek önnek, hogy jobban megértse az egyes modellek közti különbségeket: a szabványos vagy modell borítékméretektől egészen a nagy méretekig, a DL borítékokig stb.

Vegye figyelembe az alábbi utasításokat, és használja az általunk kínált eszközöket. Csak így tudja majd megtalálni a legjobb megoldást az adott helyzetre! Ha bármilyen kérdése van, ügyfélszolgálati csapatunk bármikor a rendelkezésére áll, hogy tanácsot adjon az adott helyzetben, és javasolja az igényeinek leginkább megfelelő szolgáltatásokat, legyen az akár magán, akár üzleti célra.

Ne feledje, hogy a szakemberek által a kézbesítés hatékonyabbá tételéhez gyakran használt eszköz a csoportos kézbesítés. Nyomdáinkban bármely borítékra rá tudjuk nyomtatni a cége logóját vagy személyes üzenetét, ezért ne feledje, hogy bármikor az igényeinek megfelelő árajánlatot kérhet tőlünk, amely semmire sem kötelezi.

Nagyság

=

Méret

Az itt felsorolt opciók jobb megértése érdekében nézze meg az alábbi tájékoztató grafikákat, amelyeken láthatja, hogyan néznek ki a közepes méretű borítékok a kis- és nagyméretű borítékokhoz képest. Például a C5 és C6 borítékok közepes méretű borítékok, akár színtiszta fehér, akár színes borítékokról van szó.

ISO szabványos borítékméretű infografika

Mi a szabványos borítékméret?

A jobb tájékozódás érdekében hasznos szem előtt tartani, hogy a C4 az ún. "folio" borítékméret, a C5 a "negyedes" méret, a C6-os méretet pedig általánosságban a szokásos lapméretnek tekintjük, bár - mint az a későbbiekben is kiderül - ez nem az a méret, amelyet a vállalatok a leggyakrabban használnak.

A "C" betű választása és a hozzá rendelt szám nem véletlenszerű. Megfelel az ISO 216 szabványnak, amely meghatározza a borítékok szabványméreteit. A számok kölcsönösen kapcsolódnak egymáshoz: azt jelzik, hogy a boríték mérete az előző méretű boríték méretének a fele. Ez azt jelenti, hogy a C3 méret a C2-nek a fele, a C4 méret a C3-nak a fele és így tovább.

Ráadásul pontosan megegyeznek a papírlapok méreteivel. Néhány példa: a viszonylag nagyméretű C3, borítékokat úgy tervezték, hogy azokban elférjenek a DIN A3 lapok; a C5 borítékokat az A5 papírmérethez tervezték, a viszonylag kisméretű C8 borítékokba pedig tökéletesen beleférnek a DIN A8 papírlapok. Ezt és a rendszerrel kapcsolatos további információkat a következő táblázat szemlélteti.

A C0-C10 méretű borítékok méretei


Megnevezés Méret (mm) Formátum megfelelők
C0 917 x 1.297 mm
A0 papírlap
C1 648 x 917 mm A1 papírlap
C2 458 x 648 mm A2 papírlap
C3 324 x 458 mm A3 papírlap
C4 229 x 324 mm A4 papírlap. A3 lap félbehajtva
C5 162 x 229 mm A5 papírlap. A4 lap félbehajtva
C6 114 x 162 mm A6 papírlap. A4-es lap 3 egyenlő részre hajtva
C7 81 x 113 mm A7 papírlap. A5-ös lap 4 egyenlő részre hajtva
C8 57 x 81 mm A8 papírlap
C9 40 x 57 mm A9 papírlap
C10 28 x 40 mm A10 papírlap


A fenti méretek mellett léteznek más, nem "C" betűvel jelölt alapvető modellek is. Ezeket a következő táblázat tartalmazza, főbb felhasználásuk rövid ismertetésével. Vegye figyelembe, hogy léteznek más, lazább és speciálisabb opciók is, például a meghívó borítékok esetében használt méretek, amelyek a pontosan meghatározott mintákon vagy szabványokon alapulnak. Ezek közül sok a négyzet alakú boríték, egyenlő oldalhosszal.

Megnevezés Méret (mm) Formátum megfelelők
C5+ 162 x 235 mm A5-ös papírlap. A4-es lap egyszer hajtva
DL 110 x 220 mm A4-es lap 3 egyenlő részre hajtva
DL+ 114 x 229 mm A4-es lap kétszer hajtva ("plusz" formátum)
E4 280 x 400 mm B4-es papírlap
B4 250 x 353 mm C4 boríték
B5 176 x 250 mm C5 boríték
B6 125 x 176 mm C6 boríték

Ha szeretné mélyebben megérteni a méretek és arányok meghatározásához használt számításokat, nézze meg ezt az oldalt, amely további szériákat is felsorol, például a B szériát, amelyet gyakran használnak a könyvkötésben.

DL: A leggyakrabban használt irodai boríték mérete

Mivel a mai társadalomban ez rendkívül fontos és mélyen gyökerezik, fontos megemlíteni egy másik típusú levélborítékot is: a DL borítékméretet. A DL a fent említett C6-tal egyenértékű méret, mert hosszabb (a hosszanti oldala mentén) és rövidebb a magassága. Mérete 220 x 110 mm. Amikor egy "irodai" borítékra gondolunk, általában ezt a méretet értjük. Más szóval, ezt a borítékot úgy tervezték, hogy beleférjen egy három egyenlő részre összehajtott DIN A4-es papírlap.

Abszolút számokban a 220 x 110 mm-es méret az, amellyel a legtöbbször találkozhatunk, mivel a cégek által a postaládánkba küldött dokumentumoknak éppen ez a formátuma. Ilyen borítékban kapjuk a számlákat, az új ügyfeleket üdvözlő leveleket és sok mást.

Ilyen borítékokat használ a Szlovák posta is, bár a fiókjai bizonyos felhasználók számára fehér színű C6-os modelleket is kínálnak, amelyek általában olcsóbbak a színes üzleti borítékoknál.


Különleges felhasználásra alkalmas borítékformátumok

A boritekvilag.hu áruházban nemcsak a leggyakoribb borítékformátumokkal dolgozunk, hanem olyan modellekkel is, amelyekkel különböző okokból ritkábban találkozik a nagyközönség, annak ellenére, hogy ezeknek is megvan a maguk rendeltetése. Ilyenek például az ablakos borítékok: kisméretű nyílásuk lehetővé teszi, hogy kívülről lássuk a boríték tartalmának egy részét.

Ezt a funkciót leginkább a szokásos DL méretű borítékoknál alkalmazzák: a vállalatok úgy helyezik el a levél fejlécét, hogy amikor a levelet összehajtják, az éppen ebben az ablakban látható, információt jelenít meg a címzett számára (név, utca , irányítószám stb.), így nem kell ugyanazt az információt még egyszer rányomtatni a borítékra, tehát a költségeket is csökkenti.

Karton betéttel tanúsítványokhoz vagy oklevelekhez, ékkel a szélesebb kinyitáshoz, hogy belenyúlhasson a kezével, tasak formátumban stb. A boritekvilag.hu oldalon közzétett katalógusunk megoldások széles választékát kínálja, és amelyet egyetlen kattintással eljuttatunk az ön otthonába is.

Néhány további modell, amely nem kapcsolódik közvetlenül a borítékok méretéhez, és amelyek a webáruházunkban kaphatók, a nem áttetsző borítékok. Ezek olyan borítékok, amelyeken még akkor sem lehet átlátni, ha fény elé tartjuk, őket, vagy azért, mert színesek, vagy a különleges belső felületük miatt, vagy más okból kifolyólag.

A fentiekben leírt modellek mellett más borítékformátumokkal is találkozhat, mivel sokféle osztályozás létezik, amelyek nem minden esetben a borítékok méretein alapulnak: például különleges papír- vagy anyagjellemzőkkel rendelkeznek, vagy különböző szállítási módokhoz alkalmasak.

Fekvő, ablakkal, hosszabb oldalán nyíló

Fekvő, ablakkal, hosszabb oldalán nyíló
Álló, ablakkal, rövidebb oldalán nyíló

Álló, ablakkal, rövidebb oldalán nyíló
Rövidebb oldalán nyíló boríték

Rövidebb oldalán nyíló boríték
Automatikus záródás, enyvezett záródás és öntapadós
Álló, rövidebb oldalán nyíló, ablakkal

Álló, rövidebb oldalán nyíló, ablakkal
Fekvő, rövidebb oldalán nyíló, ablakkal

Fekvő, rövidebb oldalán nyíló, ablakkal
Ékkel, rövidebb oldalán nyíló

Ékkel, rövidebb oldalán nyíló
Nagyobb mennyiségű irat küldésére alkalmas boríték
Karton hátlapos boríték, rövidebb oldalán nyíló

Karton hátlapos boríték, rövidebb oldalán nyíló
Nyomtatott "Please Do Not Bend" utasítással
Munkatervekhez, tanúsítványokhoz és oklevelekhez


További információk: záródás típusa

A boríték záródása további kulcsfontosságú szempont a megfelelő modell kiválasztása során. A boritekvilag.hu oldalon erre nagy figyelmet fordítunk. Az egyik legelőnyösebb megoldás az öntapadós záródás: a fül belső oldalán kis mennyiségű ragasztóréteg található, így a védőcsík eltávolítása után biztonságosan lezárhatjuk, és megakadályozhatjuk a kinyitását.

Léteznek még ún. String&Washer borítékok, amelyek nem túl praktikusak tömeges küldemények esetén, de hasznosak lehetnek, ha például különleges, személyes levelet küldünk a címzettnek. Ugyanez vonatkozik a kattintással zárható kapocsra is.

Prémium megoldásnak számít a mágneses záródású boríték: érdekes és kifinomult megoldás, amely lehetővé teszi a boríték többszöri kinyitását és bezárását, ha az éppen szükséges. És ez még csak a lista kezdete: zárral ellátott borítékok, talpas borítékok, enyvezett záródású borítékok stb. Webáruházunkban rengeteg további borítékfajtát talál.

Enyvezett záródású fül

Enyvezett záródású fül
Öntapadós

Öntapadós
Automatikus záródás

Automatikus záródás
Ragasztómentes

Ragasztómentes
A felső oldalán nyíló boríték

A felső oldalán nyíló boríték
String & Washer

String & Washer
Hajtogatott fül

Hajtogatott fül
Mágneses

Mágneses
Kapoccsal

Kapoccsal
Zárral

Zárral


Borítékfülek: különbségek meghatározása

A borítékfül egy további jellemző, amely megkülönbözteti az egyes modellek kialakítását és rendeltetését. Jelenleg a legelterjedtebb megoldás a hosszabb oldalon nyíló típus, amelyen ragasztócsíkkal (vagy más rendszerrel) záródik. Könnyű kinyitni és lezárni. A boríték hosszabb oldalán lévő fülek általában téglalap alakúak, bár egyes modellek esetében lekerekített formával is találkozunk.

Hagyományosabb és még inkább vintage megoldás a rombusz alakú fül: klasszikus háromszög alakú fül, amelynek csúcsa a fül lezárásakor a boríték külső oldalának középső részére kerül.

Hosszabb oldalon nyíló, lekerekített füllel

Hosszabb oldalon nyíló, lekerekített füllel
enyvezett záródással, postagépekbe alkalmas
Hosszabb oldalon nyíló, téglalap alakú füllel

Hosszabb oldalon nyíló, téglalap alakú füllel
enyvezett záródással, kézi behelyezéshez

Hosszabb oldalon nyíló, automatikus záródással

Hosszabb oldalon nyíló, automatikus záródással
kézi behelyezéshez

Hosszabb oldalon nyíló, trapéz alakú füllel

Hosszabb oldalon nyíló, trapéz alakú füllel
enyvezett záródással, egyes postagépekbe alkalmas
Ferde, rombusz alakú fül

Ferde, rombusz alakú fül
banki boríték enyvezett záródással, kézi behelyezéshez

Behajtható fül

Behajtható fül
enyvezett záródással, ünnepségekhez/rendezvényekhez


Hosszabb oldalon nyíló borítékok öntapadós füllel

Hosszabb oldalon nyíló borítékok öntapadós füllel
kézi behelyezéshezA borítékformátum a legfontosabb ... majdnem

Most, hogy áttekintést szerzett a különböző formátumokról, talán tudatosult önben, hogy a megfelelő boríték kiválasztása nemcsak esztétikai szempontból, hanem az egyes modellek rendeltetése szempontjából is döntő fontosságú. DL a tömeges küldéshez C4 borítékok az A4-es méretű fontos iratokhoz, C7 borítékok a kis képeslapok küldéséhez személyes üdvözlettel...

A fentiek mellett más kritériumokat is érdemes szem előtt tartania, például az anyagot, a színt, azt, hogy a borítéknak legyen-e ablaka vagy sem, és ha igen, hol legyen, a záródás típusát, amely megfelel az adott rendeltetésnek stb.

Bármit is keres, webáruházunkban biztosan megtalálja: legyen az a szokásos borítékméret, vagy nagyon nagy vagy éppen kisméretű. Rendeljen online, hogy a lehető legkedvezőbb áron adhassa fel a küldeményét!